Östgöta konstförening höstprogram 2022

Efter ett historiskt varmt juli samlar vi oss nu för att möta hösten, som lovar att bli intressant. Vi tar sats i ungdomsutställningen "Nya Vågen", som invigdes i våras.

Välkommen till hösten 2022
Med "Nya Vågen", som är en del av vårt 100-årsjubileum, vill vi bidra till att fokusera de ungas konstnärliga förmågor och uppmärksamma vikten av att de får en chans att vidareutveckla dem. Utställningen görs i samarbete med Östergötlands museum och med pengar ur Westman Wernerska stiftelsen. Den har nu funnits på plats i mer än tre månader och har under tiden skänkt många yngre besökare en upplevelse av vad konst kan vara idag, skapad av jämnåriga. I slutet av augusti plockas den ned och vi passar därför på att som inledning av hösten bjuda på "Finissage".

27 augusti, kl.13.00 - 15.00, samlas vi i "Våghals", på plan 2, salen där ung konst från Östergötland visas. Efter en kort presentation av arbetet bakom och det engagemang som ungdomar och pedagoger visat, delar vi ut föreningens stipendium.

Därefter tar vi oss ut till den konsthistoriska utställningen, som i övrigt fyller det övre våningsplanet. Efter att ha fyllt på med än mer konst, nu av äldre ursprung, samlas vi i höjd med Dahlgrenska rummet och dörrarna som vätter ut mot terrassen. Vi går över terrassen till restaurangdelen och avslutar med litet att dricka och något att tugga därtill. Här blandar vi mingel med information och ger plats för frågor och förslag. Museet håller öppet ännu några timmar, så det står alla fritt att på egen hand ströva fritt.

10 september har Riksförbundet för Sveriges Konstföreningars Östgötadistrikt uppmanat alla anslutna föreningar att genomföra en manifestation, riktad till allmänhet och politiker, för att uppmärksamma konstföreningarnas betydelse för kulturlivet. Den senaste sammanställningen från 2019 (året före pandemin) visar att vi tillsammans bjöd på 200 evenemang och köpte in konst för två miljoner kronor.

Östgöta konstförening har valt att börja redan dagen före med konstutställning hos Ludmila Lagesson Andrasko. 9, 10, 11 september, kl. 14.00 - 16.00, visar ÖKF hennes konst i hennes egen ateljé på Kobergsgränd 2 i Linköping.
För vår räkning har hon där sammanställt utställningen "Från NANO till KOSMO". Här gäller det att närma sig naturvetenskapens yttersta gränser med det oförställda ögat hos ett barn.

10 september, kl. 12.30 - 16.00 firar Saabs Konstförening 80 år. Niclas Malmströms utställning i galleriet invigs kl. 13.15 och mellan kl.14.30 - 15.45 berättar Gunnar Elfström om "Saab och dess betydelse för Linköping" och Stefan Hammenbeck tecknar "Saabs Konstförening från 1942 fram till idag".

16 september är det så dags för den tidigare utannonserade resan till Ståhl Collection i Norrköping. Buss avgår från Östergötlands museum kl. 13.00. Vi får en guidad visning i den fantastiska samlingen av svenska och utländska konstnärer. Vid 17-tiden räknar vi med att vara tillbaka i Linköping.

Deltagarantalet är begränsat till 29 personer. Resan kostar 500 kr. Vi vill att även de som tidigare anmält sig bekräftar att de kvarstår. Sista anmälningsdag är 29 augusti. Därefter ges besked om man fått plats eller inte. Inbetalning sker till Bg 554-5975. Resan är ett samarbete med Konsthistoriska Klubben.
Kontakt: anne-marie@grubbstrom.com Tel: 0739 445 322

8 oktober, svarsbesök på resan som några av oss gjorde till Mjölby i våras. Där fick vi en rundvandring i den centrala delen och avslutade med kaffe och visning av utställning på Mjölbys nya "Open Art House". Nu bjuder vi mjölbyborna på något liknande och hoppas att också våra medlemmar är intresserade.

Samling kl. 13.00 vid Resecentrum i Linköping. Därefter en guidad visning av "Art Skape Linköping" på vår väg till den provisoriska konsthall som Passagen då befinner sig i, Linnégatan 19. Där avslutar vi med kaffe och en visning av konstkollektivet ALKAs utställning.

11 oktober fortsätter vi samarbetet med Saabs konstförening och bjuder in till ett konstsamtal om "Vikten av kultur i vårt samhälle", med den då aktuella utställaren i Saabs galleri, Alexandra Severinsson och Ann-Charlotte Sandelin. Samtalet leds av Anders Lindkvist.

Alexandra Severinsson bor numera i Göteborg och arbetar med måleri, teckning, emalj och digital grafik och har gjort flera offentliga gestaltningsuppdrag. Ann-Charlotte Sandelin har i 11 år producerat nättidningen "Kultursidan.nu". Där har hon och hennes medarbetare täckt in det mesta av kulturlivet i Östergötland. Plats: Saab Art Gallery. Tid: Kl. 17.00- 18.30.

19 oktober berättar konsthallschef Lars-Ove Östensson om sin "sommarresa" runt Östergötland och de medeltida kyrkorna. Det som där presenterades församlingsborna speglade sin tids samhälle, precis som dagens offentliga konst speglar ett nutida sekulärt samhälle. Konsten gör som alltid historien tydligare. Plats: Konsthallen Passagen på adress Linnégatan 19. Tid: Kl. 18.00.

22 oktober, kl 13.00 är det vernissage av vår utställning i Norrköpings Konstmuseum, tillsammans med presentationen av vår konstbok, som beskriver utställningens tre delar, historia, samtid och framtid. Vi hoppas naturligtvis att så många som möjligt vill närvara och hoppas också kunna erbjuda en resa med buss fram och tillbaka.

18 november planeras en stockholmsresa till Nationalmuseum och Magasin 3. Eftersom tiden ännu är preliminär återkommer vi till närmare detaljer. Resan arrangeras tillsammans med Konsthistoriska klubben och kontaktperson är Anne-Marie Grubbström (anne-marie@grubbstrom.com Tel: 0739 445 322)

24 november gör vi terminens längsta resa, till Eskilstuna och Torshälla. I Eskilstunas konstmuseum guidas vi i den permanenta 1600-talssamlingen och den nordiska från 1900-talet. Gittan Jönsson, radikal feminist under 70-talet har där en egen utställning. Vi besöker även Torshälla och Ebelingmuseet som utgör ett intressant komplement. Mer information kommer under hösten.

10 december äger årets konstutlottning rum. Den sker på föreningshuset Fontänen kl. 14.00 med uppföljande utlämning av vinster veckan därpå, 17 december samma tid.